Tuesday, 2 April 2013

General Knowledge Practice Test 3



41. Recently India and Tajikistan signed six Agreements during the talks between Prime Minister Manmohan Singhand the visiting president of Tajikistan in September 2012. Who is the president of Tajikistan at present ?
(1) Nursultan Nazarbayev
(2) Al-Hasan Abedi
(3) Emomali Rahmon
(4) Taimoor bin Al-Haq
(5) Almazbek Atambayev

Answer: 3

42. In which sports India got its first medal at the London Paralympic Games 2012
(1) Shot-put
(2) Javelin throw
(3) Discuss throw
(4) Men’s High Jump
(5) Long jump

Answer: 4

43. Which country Topped the list of countries in the Global Competitiveness Index 2012-13 of the World Economic forum (WEF) ?
(1) Mexico
(2) Switzerland
(3) Hong-Kong
(4) UAE
(5) None of these

Answer: 2

44. Which is a type of NBFC registered with RBI ?
(1) Equipment leasing Company
(2) Loan Company
(3) Investment company
(4) Hire-Purchase company
(5) All of the above

Answer: 5

45. Caroline Wozniacki is associated with which game ?
(1) Badminton
(2) Formula One
(3) Lawn Tennis
(4) Golf
(5) Cricket

Answer: 3

46. In which year, Neil Armstrong first landed on the moon ?
(1) 1967
(2) 1968
(3) 1969
(4) 1970
(5) 1991

Answer: 3

47. Recently in September 2012, which commission has submitted its report on illegal mining in Goa ?
(1) Mihir Shah Commission
(2) M B Shah Commission
(3) Narsimhan Commission
(4) Hedge Commission
(5) None of these

Answer: 2


48. 24 th APEC summit was recently held in which country ?
(1) Singapore
(2) Peru
(3) China
(4) USA
(5) Russia

Answer: 5

49. Reserve Bank is the banker to the ………
(1) Co-operative Banks
(2) Regional Rural Banks
(3) Commercial Banks
(4) Both 2 and 3
(5) All 1, 2 and 3

Answer: 5

50. Which organisation/agency publishes ‘‘World Economic Outlook’’ Report ?
(1) Asian Development Bank
(2) International Monetary Fund
(3) Reserve Bank of India
(4) World Bank
(5) None of these

Answer: 2

51. Manmohan Singh has set-up the Architecture for Cash Transfers, which consists of a National Ministerial Committee. The National Ministerial committee works under ?
(1) Food and Consumer Affairs Minister
(2) Prime Minister of India
(3) Finance Minister
(4) Deputy Chairman, Planning Commission
(5) None of these

Answer: 2

52. What is the capital of Iran ?
(1) Askhabat
(2) Baghdad
(3) Cairo
(4) Tehran
(5) None of these

Answer: 4

53. Who has been recently appointed as the Governor of Rajasthan ?
(1) Ashok Gehlot
(2) Prem Kumar Dhumal
(3) Margaret Alwa
(4) B.L. Joshi
(5) None of these

Answer: 3

54. Which of the following terms is used in the game of Badminton ?
(1) Deuce
(2) Smash
(3) Trump
(4) short-leg
(5) None of these

Answer: 2

55. Which city is the World’s most expensive city for food as per a report published by swiss bank covering 72 citiesof 58 countries ?
(1) Tokyo
(2) Dubai
(3) New-York
(4) Switzerland
(5) Mumbai

Answer: 1

56. Who has been conferred with the Lal Bahadur Shastri National Award ?
(1) T.K. Alex
(2) S.Radhakrishnan
(3) Tessy Thomas
(4) D.K. Paul
(5) None of these

Answer: 3

57. Banking Ombudsman was introduced by RBI in which year ?
(1) 1992
(2) 1993
(3) 1994
(4) 1995
(5) 1996

Answer: 4

58. What is the function of NABARD ?
(1) Deciding Bank Rate
(2) Promotes rural banking, rural credit, agriculture and rural infrastructure
(3) Ppreparing Monetary and Credit policy
(4) Monitor stock exchanges of India
(5) None of these

Answer: 2

59. Which team won the ICC world T-20 Cricket championship 2012 held recently ?
(1) West-Indies
(2) Australia
(3) Sri-Lanka
(4) India
(5) England

Answer: 1

60. What is the name of the book launched by Oxford university Press on the occasion of his 143 rd birth anniversary?
(1) Gandhi and his childhood
(2) What motivates Gandhi ?
(3) My Early life: An illustrated story
(4) Gandhi and his Evolution
(5) None of these

Answer: 3

0 comments:

Post a comment

PSU Jobs for Freshers

PSU Name Posts/Notice Num Qualification Last Date
IRCON International Ltd. Assistant Officers (HRM) - 1 Post MBA/PG Diploma in HR/IR & Personnel Mgt. Apr 27
Mazagon Dock Various Contractual Vacancies - 649 Posts Specialized Qualification Accordingly Apr 24
SAIL OCT and ACT in Bhilai Steel Plant - 937 Posts ITI/Diploma in Relevat Trade Apr 14 (Extended from Mar 14)
Oil India Medical Officers - 1 Post MD (Paediatrics) Apr 11
Rubber Board 1 Post B.Sc. in Chemistry with computer knowlwdge Apr 9
ONGC Asst. and Junior Asst. Vacancies - 426 Posts Diploma/High School with Relevant Certificates as Required Apr 5
Western Coalfields Mining Sirdar and Surveyor Vacancies- 242 Posts Specialized Qualification Accordingly Apr 5

SSC Jobs for Freshers

Org. Name Posts/Notice Num Qualification Last Date
SSCSR (Southern Region) 5 Posts - Various Vacancies Specialiized Qualification Accordingly Apr 30
SSCKKR 13 Posts - Various Vacancies Specialiized Qualification Accordingly Apr 26
SSCNER 2 Various Vacancies (Scientfic and Preservation Assistants) Mastrs/B.SC Botany according to Post Apr 22
SSC Prasar Bharati Recruitment 2013 - 1238 Programme and Transmission Executives Graduation in any Related Discipline Apr 19
SSC Hindi Translators and Hindi Pradhyapaks Graduate/Masters in Hindi/English Apr 19
SSC Cabinet Secretariat Recruitment 2013 - 279 Group B & C Vacancies Graduation in any Discipline with Specialiized Qualification Accordingly Apr 17
SSC SI in CAPF & Delhi Police, ASI in CISF and IO in NCB Graduation in any Discipline Apr 12
SSCNER (North Eastern Region) 2 Posts - Scientific Assistants Bachelor's in Physics /Geo-Physics/ Geology/ Meteorology/ Hydro-meteorology Apr 8

Exam Dates



Org. Name Posts/Exam Name Test Date(s) Type
SSC SSC Police Vacancies 2013 - SI in Delhi Police & CAPF, ASI in CISF and IO in NCB - Paper 2 Aug 18 Written
SSC Combined Graduate Level Exam 2013 - Tier 2 Exam July 20 & 21, 2013 Written
SSC Cabinet Secretariat Recruitment 2013 - 279 Group B & C Vacancies - Prelims June 17 Written
SSC SSC Police Vacancies 2013 - SI in Delhi Police & CAPF, ASI in CISF and IO in NCB - Paper 1 June 10 Written
SSC Prasar Bharati Recruitment 2013 - 1238 Programme and Transmission Executives June 2 Written
SSC Hindi Translators and Hindi Pradhyapaks June 2 Written
SSC Engineering Assistant and Technicians Recruitment in Prasar Bharati Exam - 2013 May 26, 2013 Written
SSC Junior Engineer (Civil &
Electrical) Exam, 2013
May 19, 2013 Written
SSC Constables(GD) in CAPFs and Rifleman (GD) in Assam Rifles Exam, 2013 May 12, 2013 Written
SSC Combined Graduate Level Exam 2013 - Tier 1 Exam Apr 14 & 21, 2013 Written