Friday, 5 April 2013

SBI PO Banking Awareness Practice

Howdy Guys ! How is Your preparation. Now another Stuff for you .Banking Awareness Questions set for practice purpose . Now  take few minutes and Practice it . All the Best
SBI PO Banking Awareness 1. The working and operations of NBFCs are regulated by
(A) SBI
(B) RBI
(C) Finance Ministry
(D) All the above
(E) None of these
ANS. (B)

2. The UTI was established in
(A) 1956
(B) 1964
(C) 1972
(D) 1976
(E) None of these
ANS. (B)

3. Which of the following is not correct about the acceptance of deposits by the NBFCs?
(A) They are allowed to accept public deposits for a minimum period of 12months and maximum period of 60months
(B) They cannot accept deposits repayable on demand
(C) They should have minimum investment grade credit rating
(D) Their deposits are not insured
(E) The repayment of deposits by NBFCs is guaranteed by RBI
ANS. (E)
 
4. Any financial intermediary whose principal business is that of buying and selling is called
(A) Equipment leasing company
(B) Hire purchase company
(C) Loan company
(D) Investment company
(E) None of these
ANS. (D)
 
5. FIMMDA’s general principles and procedures are applicable to
(A) Fixed income markets
(B) Money markets
(C) Derivative markets
(D) All the above
(E) None of these
ANS. (D)

6. Life insurance in its modern form came to india from England in the year
(A) 1818
(B) 1896
(C) 1905
(D) 1907
(E) 1919
ANS. (A)
 
7. Which of the following statements about insurance business in India is not correct?
(A) Orient life insurance company was the first life insurance company on Indian Soil
(B) Bombay Mutual life assurance society was the first Indian life insurance company
(C) The life insurance company’s act and the provident fund act were passed 1949.
(D) The insurance regulatory and development authority was established in the year 1999
(E)From march 21, 2003 GIC ceased to be a holding company of its subsidiaries
ANS. (C)
 
8. In which year had the insurance regulatory and development authority come into force?
(A) 1999
(B) 2000
(C) 2001
(D) 1991
(E) 1993
ANS. (B)
 
9. By taking out insurance cover an individual of NBFCs?
(A) reduces the cost of an accident
(B) reduces the risk of an accident
(C) transfer the risk to someone else
(D) converts the possibility of large loss to certainty of a small one
(E) reduces the certainty of major loss
ANS. (C)
10. Which of the following is an example of NBFCs?
(A) Unit trust of India
(B) Life insurance corporation
(C) General insurance corporation
(D) All the above
(E) None of the above
ANS. (D)
11. The working and operations of NBFCs are regulated by
(A) SEBI
(B) RBI
(C) Finance Ministry, GOI
(D) IRDA
(E) None of the above
ANS. (B)
12. Which of the following is a kind of non-banking financial institutions
(A) Equipment leasing company
(B) Hire purchase company
(C) Loan company
(D) Investment company
(E) All the above
ANS. (E)

13. A company which pools money from investor and invests in stocks, bonds, shares is called
(A) A bank
(B) An insurance company
(C) Bank assurance
(D) Mutual fund
(E) None of these
ANS. (D)
 
14. Which was the first mutual fund started in India?
(A) SBI mutual fund
(B) Indian bank mutual fund
(C) Kotak Pioneer mutual fund
(D) Unit trust of India
(E) None of these
ANS. (D)
 
15. The regulator of mutual fund in India is
(A) FIMMDA
(B) AMFI
(C) RBI
(D) SEBI
(E) None of these
ANS. (D)
 
16. Which of the following is not correct about Non-banking financial companies?
(A) NBFC cannot accept demand deposits
(B) NBFC is not a part of the payment and settlement system
(C) NBFC can issue cheques segment of Indian financial system
(D) NBFC are fast emerging segment of Indian financial system
(E) None of these
ANS. (C)

17. Which is the principal institution for promotion, financing and development of small scale industries in the country?
(A) RBI
(B) SBI
(C) IDBI
(D) SIDBI
(E)None of these
ANS. (D)
 
18. Which of the following statements is not correct about NBFCs
(A) An NBFC cannot accept demand deposits
(B) These institutions trade in the capital market in a variety of assets and liabilities
(C) An NBFC can issue cheque drawn on itself
(D) Deposit insurance facility of deposit insurance and credit Guarantee Corporation is not available for NBFC depositors
(E) NBFIs act as brokers of loanable funds and in this capacity they intermediate between the ultimate saver and the ultimate investor.
ANS. (C)
19. Which of the following mobilize the savings of the public to specifically invest in the industrial securities?
(A) UTI
(B) LIC
(C) GIC
(D) All the above
(E) None of these
ANS. (D)
 
20. Bank assurance is
(A) an insurance scheme to insure bank deposits
(B) an insurance scheme to insure bank advances
(C) a composite financial service offering both bank and insurance products
(D) a bank deposit scheme exclusively for employees of insurance company
(E) None of these
ANS. (C)

21. Which of the following is term deposits?
(A) Fixed deposits
(B) Re-investment deposits
(C) Recurring deposits
(D) None of these
(E) All the above
ANS. (A)

26 comments:

  1. Wonderful website. Lots of useful information here. I’m sending it to some friends. I would like to see extra posts like this...
    NaukriBox

    ReplyDelete
  2. Thanks for the Amazing information in the post
    sarkari naukri

    ReplyDelete
  3. thanks for the Awesome information in the post


    India Govt Jobs

    ReplyDelete
  4. Latest Govt Bank Jobs 2016

    Thanks for sharing . Will come to visit again.Click here to find more information.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

PSU Jobs for Freshers

PSU Name Posts/Notice Num Qualification Last Date
IRCON International Ltd. Assistant Officers (HRM) - 1 Post MBA/PG Diploma in HR/IR & Personnel Mgt. Apr 27
Mazagon Dock Various Contractual Vacancies - 649 Posts Specialized Qualification Accordingly Apr 24
SAIL OCT and ACT in Bhilai Steel Plant - 937 Posts ITI/Diploma in Relevat Trade Apr 14 (Extended from Mar 14)
Oil India Medical Officers - 1 Post MD (Paediatrics) Apr 11
Rubber Board 1 Post B.Sc. in Chemistry with computer knowlwdge Apr 9
ONGC Asst. and Junior Asst. Vacancies - 426 Posts Diploma/High School with Relevant Certificates as Required Apr 5
Western Coalfields Mining Sirdar and Surveyor Vacancies- 242 Posts Specialized Qualification Accordingly Apr 5

SSC Jobs for Freshers

Org. Name Posts/Notice Num Qualification Last Date
SSCSR (Southern Region) 5 Posts - Various Vacancies Specialiized Qualification Accordingly Apr 30
SSCKKR 13 Posts - Various Vacancies Specialiized Qualification Accordingly Apr 26
SSCNER 2 Various Vacancies (Scientfic and Preservation Assistants) Mastrs/B.SC Botany according to Post Apr 22
SSC Prasar Bharati Recruitment 2013 - 1238 Programme and Transmission Executives Graduation in any Related Discipline Apr 19
SSC Hindi Translators and Hindi Pradhyapaks Graduate/Masters in Hindi/English Apr 19
SSC Cabinet Secretariat Recruitment 2013 - 279 Group B & C Vacancies Graduation in any Discipline with Specialiized Qualification Accordingly Apr 17
SSC SI in CAPF & Delhi Police, ASI in CISF and IO in NCB Graduation in any Discipline Apr 12
SSCNER (North Eastern Region) 2 Posts - Scientific Assistants Bachelor's in Physics /Geo-Physics/ Geology/ Meteorology/ Hydro-meteorology Apr 8

Exam Dates



Org. Name Posts/Exam Name Test Date(s) Type
SSC SSC Police Vacancies 2013 - SI in Delhi Police & CAPF, ASI in CISF and IO in NCB - Paper 2 Aug 18 Written
SSC Combined Graduate Level Exam 2013 - Tier 2 Exam July 20 & 21, 2013 Written
SSC Cabinet Secretariat Recruitment 2013 - 279 Group B & C Vacancies - Prelims June 17 Written
SSC SSC Police Vacancies 2013 - SI in Delhi Police & CAPF, ASI in CISF and IO in NCB - Paper 1 June 10 Written
SSC Prasar Bharati Recruitment 2013 - 1238 Programme and Transmission Executives June 2 Written
SSC Hindi Translators and Hindi Pradhyapaks June 2 Written
SSC Engineering Assistant and Technicians Recruitment in Prasar Bharati Exam - 2013 May 26, 2013 Written
SSC Junior Engineer (Civil &
Electrical) Exam, 2013
May 19, 2013 Written
SSC Constables(GD) in CAPFs and Rifleman (GD) in Assam Rifles Exam, 2013 May 12, 2013 Written
SSC Combined Graduate Level Exam 2013 - Tier 1 Exam Apr 14 & 21, 2013 Written