Monday, 18 March 2013

General Knowledge Practice Test 1

1. Sundaresh Memon, an Indian-origin judge has been named as the new Chief Justice of which country recently?
(1) Singapore
(2) Indonesia
(3) Pakistan
(4) Nepal
(5) Maldives
Answer:  2
2. Who among the following is providing financial assistance to India under a project entitled “Strengthening Regional Co-operation for wildlife Protection in Asia”?
(1) RBI
(2) Asian Development Bank
(3) World Bank
(4) World Wildlife Fund
(5) None of these
Answer: 3
3. Who among the following is the first woman wrestler to qualify for the Olympics and recently conferred with Arjuna Award?
(1) Deepika Kumari
(2) Geeta Phogat
(3) Balachanu
(4) Krishna Poonia
(5) Saina Nehwal
Answer: 2
4. Lakshmi Sehgal, who passed away recently was a well- known?
(1) Scientist
(2) Sports woman
(3) Classical dancer
(4) Freedom Fighter
(5) None of these
Answer: 4
5. Which of the following country is a member of Non- Aligned Movement?
(1) China
(2) Brazil
(3) Chile
(4) Mexico
 (5) None of these
Answer: 3
6. Which of the following is an Indian Rating agency?
(1) Moody’s
(2) Fitch
(3) Standard and Poor’s
(4) ICRA
(5) None of these
Answer: 4
7. Recently some norms has been issued by RBI for NBFC’s to set-up WLA. What is the full-form of WLA?
(1) White Level ATM’s
(2) White Label ATM’s
(3) Working Level ATM’s
(4) Wide Level ATM’s
(5) None of these
Answer: 2
8. By whom ‘Foreign Trade Policy 2009-2014” is unveiled?
(1) Commerce Minister
(2) Finance Minister
(3) Finance Secretary
 (4) Home Minister
(5) None of these
Answer: 1
9. Who has taken over as the 21st chief of Naval Staff?
(1) Nirmal Verma
(2) Devendra Kumar Joshi
(3) Dalbeer Kumar Joshi
(4) Vikram Singh
(5) Bishan Kumar Tyagi
Answer: 2
10. Who among the following has undertaken space walk along with Sunita William’s recently?
(1) Yuri Malenchenko
(2) Gennady Padalka
(3) Anton Shkaplerov
(4) Akihiko Hoshide
(5) None of these
Answer: 4
11. What is the present annual ceiling on investment under Public Provident Fund (PPF) scheme?
(1) ` 50,000
(2) ` 60,000
(3) ` 70,000
(4) ` 80,000
(5) ` 1,00,000
Answer: 5
12. India’s market regulator SEBI recently allowed partial flexibility in conversion of which of the following into equity shares?
(1) Government bonds
(2) Debentures
 (3) Indian Depository Receipts
(4) T-bills
(5) None of these
Answer: 3
13. Who is the first Chinese female astronaut who has been sent for space mission?
(1) Liu Yang
(2) Xin Wang
(3) Wang Yihan
(4) Liu Xerui
(5) Shenzhou
Answer: 1
14. Over which river the highest railway bridge is being constructed in Jammu and Kashmir?
(1) Indus
(2) Jhelum
(3) Chenab
(4) Saryu
(5) None of these
Answer: 3
15. Capital Market deals in
(1) Short-term credit
(2) Medium-term credit
(3) Long-term credit
(4) Both 2 and 3
(5) None of these
Answer: 4
16. What was the Motto of Summer Olympics 2012?
(1) Come out and play
(2) Citius, Altuis, Fortuis
(3) Transform the world
(4) One world one dream
(5) Inspire a Generation
Answer: 5
17. Recently India won Nehru Cup 2012 by defeating which country?
(1) Japan
(2) Cameroon
(3) Malaysia
(4) Nepal
(5) Mexico
Answer: 2
18. Who is the author of the book “Timeless Steel”?
(1) Steve Waugh
(2) Yuvraj Singh
(3) Mathew Hayden
(4) Rahul Dravid
(5) V.V.S. Laxman
Answer: 1
19. Who has been awarded Rajiv Gandhi Sadbhavana award 2012 recently?
(1) D.R. Mehta
(2) Aditya Mehta
(3) Ashok Chawla
(4) Surya Prakash singh
(5) Utsa Patnaik
Answer: 4
20. Which day is observed as World Tourism day?
(1) 25th September
(2) 26th September
(3) 27th September
(4) 28th September
(5) 29th September
Answer: 3

0 comments:

Post a comment

PSU Jobs for Freshers

PSU Name Posts/Notice Num Qualification Last Date
IRCON International Ltd. Assistant Officers (HRM) - 1 Post MBA/PG Diploma in HR/IR & Personnel Mgt. Apr 27
Mazagon Dock Various Contractual Vacancies - 649 Posts Specialized Qualification Accordingly Apr 24
SAIL OCT and ACT in Bhilai Steel Plant - 937 Posts ITI/Diploma in Relevat Trade Apr 14 (Extended from Mar 14)
Oil India Medical Officers - 1 Post MD (Paediatrics) Apr 11
Rubber Board 1 Post B.Sc. in Chemistry with computer knowlwdge Apr 9
ONGC Asst. and Junior Asst. Vacancies - 426 Posts Diploma/High School with Relevant Certificates as Required Apr 5
Western Coalfields Mining Sirdar and Surveyor Vacancies- 242 Posts Specialized Qualification Accordingly Apr 5

SSC Jobs for Freshers

Org. Name Posts/Notice Num Qualification Last Date
SSCSR (Southern Region) 5 Posts - Various Vacancies Specialiized Qualification Accordingly Apr 30
SSCKKR 13 Posts - Various Vacancies Specialiized Qualification Accordingly Apr 26
SSCNER 2 Various Vacancies (Scientfic and Preservation Assistants) Mastrs/B.SC Botany according to Post Apr 22
SSC Prasar Bharati Recruitment 2013 - 1238 Programme and Transmission Executives Graduation in any Related Discipline Apr 19
SSC Hindi Translators and Hindi Pradhyapaks Graduate/Masters in Hindi/English Apr 19
SSC Cabinet Secretariat Recruitment 2013 - 279 Group B & C Vacancies Graduation in any Discipline with Specialiized Qualification Accordingly Apr 17
SSC SI in CAPF & Delhi Police, ASI in CISF and IO in NCB Graduation in any Discipline Apr 12
SSCNER (North Eastern Region) 2 Posts - Scientific Assistants Bachelor's in Physics /Geo-Physics/ Geology/ Meteorology/ Hydro-meteorology Apr 8

Exam Dates



Org. Name Posts/Exam Name Test Date(s) Type
SSC SSC Police Vacancies 2013 - SI in Delhi Police & CAPF, ASI in CISF and IO in NCB - Paper 2 Aug 18 Written
SSC Combined Graduate Level Exam 2013 - Tier 2 Exam July 20 & 21, 2013 Written
SSC Cabinet Secretariat Recruitment 2013 - 279 Group B & C Vacancies - Prelims June 17 Written
SSC SSC Police Vacancies 2013 - SI in Delhi Police & CAPF, ASI in CISF and IO in NCB - Paper 1 June 10 Written
SSC Prasar Bharati Recruitment 2013 - 1238 Programme and Transmission Executives June 2 Written
SSC Hindi Translators and Hindi Pradhyapaks June 2 Written
SSC Engineering Assistant and Technicians Recruitment in Prasar Bharati Exam - 2013 May 26, 2013 Written
SSC Junior Engineer (Civil &
Electrical) Exam, 2013
May 19, 2013 Written
SSC Constables(GD) in CAPFs and Rifleman (GD) in Assam Rifles Exam, 2013 May 12, 2013 Written
SSC Combined Graduate Level Exam 2013 - Tier 1 Exam Apr 14 & 21, 2013 Written